Határtalanul 2023.

Iskolánk 7. osztályos tanulóival a határtalanul pályázat keretein belül ellátogathattam Erdélybe. Hollókői Szabolcs és Hollókőiné Bodnár Mária vezetésével már alig vártuk, hogy útnak induljunk. 2023. április 20-án reggel kezdetét vette az izgalmas utazás. Az első célunk a határ volt. Amint átkeltünk a Magyar-Román határon felvettük Tibi bácsit, aki Romániában él, viszont magyarul is tud. Mind a három napon velünk tartott és ő volt az idegenvezetőnk.

Torockó: Itt szálltunk meg. A néprajzi múzeumot tekinthettük meg idegenvezetéssel. Másnap benézhettünk egy gyermekotthonba, ahol nagyon barátságos környezetet találtunk.

Kolozsvár: Csoportképet készítettünk a Mátyás szobor előtt, a szobor mögött található templomot három stílusban fejezték be.

Vajdahunyad: Ahhoz, hogy eljuthassunk a várhoz egy hatalmas hídon kellett átkelnünk. A várban nagyon sokat kellett lépcsőzni ahhoz, hogy elérjünk a vár minden szegletébe.

Gyulafehérvár: Bementünk Gyulafehérvár történelmi központjába, ahol megnéztük a helynek a lekicsinyített térképét, és végül betekinthettünk egy templomba, de nem maradhattunk sokáig, mert éppen kezdődött az elsőáldozás.

Torda: Ezen a településen két állomásunk is volt. Először a Tordai-sóbányába vezetett utunk, ahol bejártuk ungot-berket és meg lehetett kóstolni a bánya falairól az igazi sót. Végül volt egy kis szabadidőnk, amikor lehetett vásárolni, ping-pongozi és még az óriáskerékre is fel lehetett ülni. Ezután a Tordai-hasadék szikláit másztuk meg. Félelmetes volt!

Adyfalva: Meglátogattuk Ady szülőházát, és versolvasás mellett koszorút helyeztünk el az emlékműre.

Nagykároly: A kastélyba, ahol voltunk egy hatalmas kerten keresztül lehetett bejutni. Végigmentünk az egész kastélyon, miközben mesélt nekünk Tibi bácsi az épület múltjáról.

Ha tehetnénk, máskor is szívesen elmennénk erre a csodálatos helyre, a varázsa mindenkit magával ragadott.